- Γαέτα
- (Gaeta). Τοπωνύμια στην ακτή της Ιταλικής χερσονήσου, προς την πλευρά του Τυρρηνικού πελάγους.
1. Κόλπος που απλώνεται ΝΑ του ακρωτηρίου Τσιρτσέο (αρχ. Κιρκαίον) και φτάνει μέχρι το ακρωτήριο Μιζένο (Μισηνόν). Στον κόλπο αυτό εκβάλλουν πολλοί ποταμοί, όπως ο Βολτούρνο και ο Γκαριλιάνο, και στο άνοιγμα που σχηματίζει υπάρχει μια αλυσίδα νησιών: Τανόκε, Πόντζα και Παλμαρόλα, Βεντοτένε και Σαν Στέφανο (αρχ. Πανδιτουρίαι) και η Ίσκια (αρχ. Αιναρία ή Πιθηκούσα).
2. Λιμάνι, που βρίσκεται ανάμεσα στα ακρωτήρια Στεντάρτο και Σανίτα, και χωρίζεται σε τρία μικρότερα: το Μανιαμάνικα, το Πόρτα και το Στρατιωτικό.
3. Πόλη του νομού Καζέρτα. Λόγω της καίριας γεωγραφικής της θέσης είχε ονομαστεί κλειδί του βασιλείου της Νάπολης. Σύμφωνα με τον Βιργίλιο, ιδρυτής της ήταν ο Αινείας και το 340 π.Χ. κυριεύτηκε από τους Ρωμαίους. Έως το 1435, οπότε κατακτήθηκε από τον βασιλιά της Νάπολης Αλφόνσο της Αραγονίας, ήταν υποτελής στον πάπα, ενώ από το 1500 και μετά κατελήφθη διαδοχικά από τους Γάλλους και τους Ισπανούς. Στη Γ. βρήκε καταφύγιο ο πάπας Πίος Θ’ όταν εκδηλώθηκε η επανάσταση στη Ρώμη, καθώς και ο βασιλιάς της Νάπολης Φραγκίσκος Β’, που οργάνωσε εκεί τον αγώνα του εναντίον της ένωσης των ιταλικών κρατιδίων.
Άποψη του λιμανιού της Γαέτα.
Dictionary of Greek. 2013.